Acidul Alfa Lipoic

Antioxidantul universal

Cu toate ca unii dintre voi nu ati auzit niciodata de Acidul Alfa Lipoic (AAL) , depindeti de functionarea lui pentru a supravietui. Fiecare celula din organism contine AAL si are nevoie de el pentru producerea de energie. Acidul Alfa Lipoic cunoscut si ca Acid Tiotic, este coenzima pentru piruvat dehidrogenaza si alfa – cetoglutarat dehidrogenaza, moleculele implicate in procesul de transformare a glucozei din mancare in ATP, o forma de energie pe care corpul o poate folosi. Corpul produce Acid Alfa Lipoic, dar doar in cantitati foarte mici. Cartofii, spanacul si carnea rosie contin de asemenea cantitati mici din aceste molecule importante. Studiile au aratat ca furnizarea  organismelor noastre  cu Acid Alfa Lipoic in plus, fie prin aplicare topica sau suplimentare dietetica, poate ajuta in diverse moduri si poate trata diferite afectiuni.

Cei mai multi antioxidanti functioneaza normal intr-un mediu inconjurator specific si protejeaza o singura parte a celulei. Vitamina E poate proteja membranele plasmatice de vatamarile radicalilor liberi, in timp ce vitamina C functioneaza in zonele apoase ale celulei. Vitamina E este liposolubila, pe cand vitamina C este solubila in apa. Acidul Alfa Lipoic functioneaza insa in ambele zone: atat membranele lipide cat si portiunile apoase. Liposolubile si solubile in apa? Imposibil? Nu, nu imposibil, doar incredibil. Acidul Alfa Lipoic este antioxidantul solubil in toate zonele celulei, putand in consecinta sa protejeze toate celulele de efectele radicalilor liberi. In plus, Acidul Alfa Lipoic recicleaza alti antioxidanti, imbunatatind functiile si marind durata de viata a acestora in organism.

Reciclarea Antioxdidantilor

Cu toate ca principala caracteristica a Acidului Alfa Lipoic este solubilitatea in toate portiunile celulei, AAL este de asemenea un antioxidant, pentru ca recicleaza alti antioxidanti. Antioxidantii dezactiveaza radicalii liberi prin absorbirea electronului lor extra  sau prin lipirea la acestia. Odata ce un antioxidant, de exemplu Acidul Ascorbic, a absorbit electronul extra, antioxidantul este scos din uz. Trebuie sa transfere electronul la un alt antioxidant care este capabil sa recicleze Acid Ascorbic, ca si Acidul Alfa Lipoic. Dupa ce Acidul Ascorbic transfera electronul in plus la un alt antioxidant, cum ar fi AAL, Acidul Ascorbic este pregatit sa apere in continuare celulele si sa distruga alti radicali liberi. Aceasta reciclare este foarte importanta pentru pastrarea antioxidantilor in prima linie, pregatiti sa elimine radicalii liberi.

Pentru ca AAL este antioxidantul universal, el poate recicla atat antioxidanti liposolubili cat si antioxidanti solubili in apa. Studiile atesta ca Acidul Alfa Lipoic poate sa recicleze o mare varietate de antioxidanti , incluzand Vitamina C, Vitamina E si Glutation. Ridicarea nivelelor de Acid Alfa Lipoic, ar trebui sa intensifice procesul de reciclare al antioxidantilor si sa imbunatateasca atat mecanismele de aparare din structurile celulelor cat si functionarea per total a antioxidantilor.

Anti-Imbatranire

Rezultatele preliminare ale studiilor asupra Acidului Alfa Lipoic sugereaza ca acesta poate nu doar sa previna procesul de imbatranire, dar si sa inverseze procesul. In doua studii ale universitatii Berkeley din California au fost investigate efectele suplimentarii Acidului Alfa Lipoic asupra imbatranirii. Mitocondriile sunt partile producatoare de energie ale celulei: ele folosesc oxigen pentru a converti glucoza intr-o forma de energie utilizabila printr-un proces complex din care rezulta de multe ori radicali liberi ca si produse secundare. Pe masura ce imbatranim, biosinteza de antioxidanti scade si mitocondriile devin mai putin eficace, rezultand mai multi oxidanti. Asadar, corpul produce mai multe molecule daunatoare si numarul antioxidantilor care sa-l apere scade. Acesti oxidanti raman in organism si vor vatama structurile celulelor si a biomoleculelor.

Cercetatorii au comparat masuratori ale functiilor mitocondriilor dupa suplimentarea dietetica cu Acid Alfa Lipoic, cu un grup de control care nu au primit un supliment de AAL. Grupul care nu a primit suplimentul, arata o scadere a functiilor mitocondriilor, a activitatii ambulatorie si un nivel endogen a antioxidantilor Vitamina C si Glutation. Dupa doua saptamani de supliment cu Acid Alfa Lipoic s-au vazut semne clare de reversare ale celor 3 semne de imbatranire.

Un studiu similar a cercetat efectele imbatranirii asupra concentratiei de Acid Ascorbic, asupra reciclarii antioxidantilor si a biosintezei. Cercetatorii au observat un declin in toate acestea ca urmare a procesului de imbatranire, dar si o scadere a abilitatii organismului de a raspunde la stresul oxidantilor. Doua saptamani de supliment de Acid Alfa Lipoic au marit concentratia, biosinteza si procesul de reciclare a Acidului Ascorbic. Aceste rezultate promitatoare sugereaza ca Acidul Alfa Lipoic poate inversa partial cateva dintre procesele biologice asociate cu imbatranirea, in special declinul antioxidantilor, care este dictat de imbatranire.

Acidul Alfa Lipoic este studiat ca si tratament potential pentru cateva boli majore, de retinut diabetul si a complicatiilor asociate cu el. In Germania, Acidul Alfa Lipoic, este folosit ca tratament pentru diabetul neuropatic. In SUA sunt efectuate teste pentru a se evalua eficienta Acidului Alfa Lipoic in tratarea imunitatii la insulina, asociata cu diabetul de tipul 2 si multiplele neuropatii cauzate de complicatii ale diabetului. Alte studii investigheaza efectele protective ale Acidului Alfa Lipoic impotriva aterosclerozei si a leziunilor ischemie-reperfuzie sau a tulburarilor neurodegenerative. Dovezile preliminare sugereaza ca Acidul Alfa Lipoic are de asemenea proprietati anti-inflamatorii si poate fi folosit pentru tratarea dermatitei.

Beneficii ale pielii

AAL este promitator ca si antioxidant necesar pentru sanatatea pielii dar si ca ingredient anti-imbatranire. Ca antioxidant universal, AAL va proteja fiecare structura din piele atat de radicalii liberi cat si de conditiile mediului inconjurator sau supra-expunerea la soare. Acidul Alfa Lipoic recicleaza multi alti antioxidanti, imbunatatindu-le functionarea si permitandu-le sa protejeze celulele. Ca ingredient anti-imbatranire, AAL poate sa inverseze partial cateva din evenimentele moleculare asociate cu imbatranirea. Datorita cercetarile, este usor sa vedem incredibilele beneficii pe care le ofera Acidul Alfa Lipoic corpului. Pentru ca se gaseste doar in cantitati foarte mici in mancare, pentru a mari nivelul de Acid Alfa Lipoic in organism, trebuie aplicat topic sau luat ca supliment alimentar. Studiile demonstreaza ca aplicarea topica de Acid Alfa Lipoic avantajeaza  absorbtia, acesta trecand foarte usor prin piele, livrand aceste molecule importante direct celulelor dermei. Pentru o piele tanara si sanatoasa, folositi produse de ingrijire a pielii imbogatite cu Acid Alfa Lipoic si alti antioxidanti.