Definitii privind ingrijirea pielii

Pentru a fi informati, iata descrierea pe scurt a categoriilor de ingrediente folosite in produsele de ingrijire a pielii, dupa functie si activitate.

Aminoacizii – aminoacizii sunt blocurile care se combina pentru a forma proteinele. Aminoacizii ajuta la sustinerea proteinelor cum ar fi colagenul si elastina si ajuta la vindecarea diferitelor boli ale pielii.

Antioxidantii – antioxidantii sunt substante care neutralizeaza radicalii liberi. Deteriorarea aparuta din cauza radicalilor liberi este unul din mecanismele cheie in procesul de imbatranire. De asemenea, radicalii liberi sunt responsabili pentru mai multe tipuri de inflamatii. Antioxidantii reduc expunerea pielii la radicalii liberi. Nu toti antioxidantii sunt creati la fel, ei variaza in functie de tipul de activitate, de solubilitatea in ulei si in apa, si de alte proprietati.

Astringent – Astringentul are efect de strangere a tesuturilor, imbunatatind aspectul pielii si ajutand la inchiderea porilor.

Agenti de legare – Sunt substante care tin produsul impreuna si previn separarea apei de componentele lipide. Cei mai importanti agenti de legare din produsele de ingrijire a pielii sunt emulsorii (citeste mai jos).

Emolientii – Sunt substante care netezesc si inmoaie pielea. Exista o varietate de emolienti, fiecare furnizand propria textura individuala a pielii. Emolientii sunt de obicei grasimi si uleiuri.

Emulsori – O emulsie este un amestec usor de ulei si apa. Din moment ce majoritatea produselor includ atat apa cat si ulei ca ingrediente solubile, emulsiile sunt foarte populare in industria ingrijirii pielii. Majoritatea cremelor si lotiunilor sunt emulsii. Totusi, emulsiile sunt instabile si se pot desparti. Emulsorii sunt substante care stabilizeaza emulsiile si previn separarea ingredientelor produselor.

Exfoliant – Un exfoliant indeparteaza celulele moarte ale pielii. Exfoliantii abrazivi cum ar fi tratamentele micro-derma-abrazive sau scrub-urile elimina mecanic celulele moarte si resturile. Exfoliantii non-abrazivi, cum ar fi alfa hidroxi acizii si acizii glicolici incurajeaza eliminarea celulelor moarte printr-o reactie chimica.

Umectantii – Sunt substante care pot atrage apa, de obicei din aer. Prin definitie, sunt si hidratanti. De fapt, orice crema hidratanta buna trebuie sa contina umectanti.

Lubrifianti – Sunt substante care fac pielea sa se simta mai fina la atingere si reduc frecarea; sunt mai comuni in cremele de maini.

Conservanti – Sunt substante care distrug bacteriile daunatoare, drojdia si/sau mucegaiurile, astfel prevenind alterarea produsului. In timp ce unii conservanti pot irita pielii, folosirea produselor alterate de micro organisme poate fi la fel sau poate chiar mai daunatoare. Cateodata antioxidantii si stabilizatorii sunt numiti conservanti deoarece inhiba degradarea chimica a produselor.

Solventi – Sunt substante precum alcoolul sau apa, care disolva celelalte ingrediente.

Surfactanti – Numiti official “agenti activi de suprafata”, surfactantii sunt folositi de obicei in lotiuni de curatare pentru a indeparta uleiul si murdaria de pe piele. Deoarece rolul lor este sa reduca tensiunea unui lichid, surfactantii pot fi folositi pentru imbunatatirea abilitatii de imprastiere a unui produs.

Vehicul – Baza care poarta ingredientele active.

Vitamine, nutrienti, metabolite – Un grup diversificat de substante necesare pentru o nutritive corespunzatoare, pentru buna functionare a metabolismului si a celulelor pielii. Unele au dovedit beneficii clinice.